Om oss
C/O Mindepartementet
Medlemskap
Skolor/Visningar
Hitta hit
Samarbeten
Svenska
English
27 oktober 2016 – 29 januari 2017
Graciela Iturbide &
Christer Strömholm

© Graciela Iturbide / Colecciones Fundación MAPFRE
Christer Strömholm och Graciela Iturbide träffades för första gången på 1980-talet i Stockholm. De blev nära vänner och sågs sedan vid flera tillfällen under åren och utbytte tankar om konst och fotografi. Deras verk har många beröringspunkter och förenar den dokumentära traditionen med det konceptuella, närheten med avståndet. Nu möts de båda vännerna och Hasselbladspristagarna för första gången i en utställning.
Graciela Iturbide
Graciela Iturbide föddes år 1942 i Mexico City, där hon fortfarande bor och arbetar. I början av 1970-talet studerade hon filmvetenskap vid Universidad Nacional Autónoma de México. Där träffade hon den legendariske fotografen Manuel Álvarez Bravo som fick henne intresserad av fotografi. Graciela Iturbides bildvärld präglas av en svåröverträffad visuell styrka och förenar det djupt personliga med det som inte så lätt låter sig förklaras. Hon skildrar såväl vardagen som det rituella i olika kulturer och lyfter fram förhållandet mellan människa och natur, verklighet och dröm, liv och död. Utställningen Graciela Iturbide är producerad av Fundación MAPFRE, i vars samling verken i utställningen finns, i samarbete med Mindepartementet.
Utställningen har möjliggjorts genom stöd från Mexikanska Ambassaden i Stockholm och Amexcid.
Christer Strömholm – Poste Restante
För första gången visas nu i utställningsform en platsspecifik version av Christer Strömholms banbrytande bokverk Poste Restante (Norstedts 1967). Till utställningen, som omfattar ett 70-tal fotografier, utkommer en nyutgåva av Poste Restante (Strömholm Estate och Art and Theory Publishing). I Strömholm Collection visas samtidigt fördjupande material med koppling till Poste Restante. Christer Strömholm föddes 1918 i Stockholm och gick bort 2002. Strömholm arbetade i stort sett endast med svartvit fotografi. Han utnämndes till professor i fotografi 1993 och fick Hasselbladspriset 1998. Hans bilder och arbetsmetoder har inspirerat generationer av svenska fotografer och Strömholm finns idag representerad på några av världens främsta museer. Utställningen Christer Strömholm - Poste Restante är producerad av Bildverksamheten Strömholm och Mindepartementet.
Bilder
© Graciela Iturbide / Colecciones Fundación MAPFRE
© Bildverksamheten Strömholm
Om oss
C/O Mindepartementet
Medlemskap
Skolor/Visningar
Hitta hit
English
Svenska